Kültéri falfelületek kiemelése homlokzat világítás segítségével

Az épületek külső megvilágításának célja elsősorban az esti vagy éjszakai láthatóság javítása. A homlokzat megvilágítás lehet teljes vagy részleges, attól függően, hogy mely részét szeretnénk kiemelni. Funkcióját tekintve megkülönböztethetjük az esztétikai célú, díszítő és a célzott fényű világítást.


A homlokzat világítás célja

A homlokzat világítás szinte minden épület szerves részét képezi. Célja az esztétika mellett, a funkcionalitás. A díszmegvilágítás által hangsúlyozhatóak az épület egyedi sajátosságai, szerkezeti tulajdonságai. Kiemelő világításra szükség lehet üzleti vagy reklám céllal, de akár egy kulturális vagy szakrális intézmény jelentőségének fokozását is lehetővé teheti. Megvilágítandó épület lehet egy irodaház, áruház vagy rendelő épülete, történelmi, művészi szempontból jelentős múzeum, színház vagy templom is.

Az eltérő világítási célok eléréséhez különböző megoldások állnak rendelkezésre. A legelterjedtebb módszert az egyszerűen alkalmazható, falra szerelhető lámpatestek jelentik. Esztétikus látványt nyújthatnak az oldalfalba vagy talajba süllyesztett, általában közterületeken alkalmazott fényforrások. A jelentős megvilágítást igénylő épületek esetén pedig a nagyobb fényerejű reflektorok ajánlottak. 

A homlokzat megvilágítás technikái

Fali lámpatestek

A falra szerelhető lámpatestek funkciója a rossz fényviszonyok melletti közlekedés segítése. Emellett esztétikai funkciót is betölthet, kiemelheti az épület bizonyos területeit, egyedi sajátosságait. A fali lámpatestek felfelé, lefelé vagy két irányba világító változatban érhetőek el, melyek elhelyezésüktől függően, eltérő fényhatást kelthetnek.

A fali világítótestek jelentik a homlokzat világítás egyik legelterjedtebb módját. A széles választéknak köszönhetően a legtöbb épülethez megfelelő megoldást jelentenek. Nagyobb falfelületek általános megvilágítására és célzott kiemelésre egyaránt alkalmasak.

Oldalfalba, talajba süllyesztett lámpatestek

Az egyes oldalfalba vagy talajba süllyeszthető világítótestek irányjelző és homlokzat design elemként is szolgálhatnak. A süllyesztésnek köszönhetően a lámpatestek esztétikus, rejtett világítási megoldást jelentenek.

A lépcsők oldalfalába beépíthető világítótestek funkciója a megfelelő haladási útvonal és a biztonságos közlekedés biztosítása. A talajba süllyesztett világítótesteket leginkább közterületeken alkalmazzák, a magasabb épületek alulról történő megvilágítását teszik lehetővé. Falmosó hatásuk miatt kiválóak dekorációs célokra, segítségükkel a homlokzat egyenletes megvilágítása érhető el. Fontos a homlokzat magasságához viszonyítva kiválasztani a megfelelő fényerősséggel rendelkező lámpatesteket, melynek a pontos tervezés és kivitelezés kulcsfontosságú része.

Reflektorok

Az általában állítható dőlésszöggel rendelkező, talajba illeszthető reflektorok az épületek homlokzatának távolabbról történő kivilágítását teszik lehetővé. A nagy erejű fény kiválóan alkalmas a nagyobb felületek célzott, általános megvilágítására. A megfelelő fényszórás beállításával elkerülhető a világítás másokra nézve zavaró hatása. Tökéletes kertek, intézmények külső tereinek dekoratív megvilágítására is. A reflektor lámpatestek egyszerűen beépíthetők a járdák, sétálóutcák burkolatába.

Egy épület homlokzatának megvilágítására több megoldás közül választhatunk. A világítás célja lehet az éjszakai láthatóság javítása és a biztonságos közlekedés fokozása, valamint kiemelhetőek az építészeti sajátosságok, az ívek, oszlopok vagy díszítőelemek. A homlokzat világítás segíthet az épület stílusának, történelmi jelentőségének hangsúlyozásában. Kialakításakor fontos figyelembe venni a környezeti adottságokat, az épület funkcióját és elhelyezkedését. 



A magas minőségű homlokzat világítási megoldásokért keress minket bizalommal. Vedd fel velünk a kapcsolatot még ma!

Zsolt Szabó