Kastner Kommunity: kávézó, galéria, munka- és közösségi tér egyben

A 2021-ben kialakított kávézó, munka- és közösségi tér, valamint galéria helyén a hatvanas években egy eszpresszó-cukrászda állt. A belső tér tervezése során, a bútorok, a színek és persze a lámpatestek kiválasztásakor szándékosan megőrizték az épület korábbi hangulatát. A Kastner Kommunity 2022-ben elnyerte Az Év Közösségi Irodája díjat.


A Kastner Kommunity egy, a 60-as évek közepén átadott irodaházban került kialakításra. Elődjét a jól ismert cukrászda és eszpresszó, a Mézes Mackó jelentette. A projekt vezetői, valamint belsőépítészei a színek, bútorok és anyaghasználat kiválasztása során tudatosan megőrizték a kor esztétikai világának jellegzetes jegyeit. A drótüveg, az üvegtégla, a vintage berendezés, a kék színhasználat és a bárpult fölé lógó lámpatestek mind a korábban üzemelő cukrászda hangulatára kívánnak emlékeztetni.

Mi pontosan a Kastner Kommunity?

A Kastner irodájának egyedisége sokszínűségében rejlik. Bár a központi szerepet a kávézó tölti be, a tágas és kényelmes terek baráti találkozók, munka megbeszélések, személyes vagy online találkozók, sőt akár privát tárgyalások helyszíne is lehet. Emellett könyvtársarok és kiállításra alkalmas galéria is kialakításra került. A két szintet egy lebegő lépcsősor köti össze. A reklámügynökség kreatív igazgatója és ügyvezetője, Tóth Andrea így foglalta össze a Kastner létrejöttének lényegét:

“Két évvel ezelőtt, még a pandémia előtt álltam elő azzal az ötlettel, hogy mi lenne, ha valami olyasmit csinálnánk, ami nem egy irodaház sokadik emeletén történik, hanem kicsit kinyitnánk az ügynökség kapuit és elmennénk oda, ahol az élet zajlik. Célunk, hogy befogadók legyünk, fiatal tehetségeknek adjunk lehetőséget, ismerkedjünk, és közösséget építsünk.”

Belsőépítészeti sajátosságok

A terek kialakításakor figyelembe vették az épület eredeti adottságait. A helység elektromos hálózata és szellőzőrendszere a korábban ételliftként üzemelő aknában kapott helyet. A galériát egy íves, fém pálcás korlát öleli körül. A drótüveg használata több területen is megfigyelhető, így az emeleti tér mellett visszaköszön a lépcső korlátjában és a térelválasztókban is. A fa felületek az ügynökség arculati színével, a kékkel teszik teljessé az összhangot. A “külső díszletet” a parkra való kilátás biztosítja. Ennek érdekében áttört korlátra és vékony, hajlított lámpatestekre esett a választás.

Elismerések, jövőbeli tervek

Az egyedi megjelenés elismeréseként a Kastner Kommunity 2022-ben elnyerte Az Év Közösségi Irodája díjat. A már jelenleg is sokoldalú ügynökség a jövőben is további izgalmas programokkal és eseményekkel készül. Járadi Judit, a Kommunity projektvezetőjének tervei között szerepel, hogy az iroda workshopoknak, könyvbemutatóknak és beszélgetéseknek adjon otthont. Az innovatív vezetőség nem csupán a reklámszakma, de a film, az irodalom vagy a képzőművészet felé is szeretne nyitni. Érdemes figyelemmel követni a Kastner Kommunity munkásságát. Örülünk, hogy részesei lehettünk az elképzelések valóra váltásának.


Projekt közreműködők:

  • Építészeti tervezés: Bársony István, Tóth Erika (Bársony Építész Stúdió)

  • Belsőépítészeti tervezés: Eichinger Gyöngyi

  • Lámpák: 3F Project, Solinfo

  • Bútorok: Basic Collection, Fabrika, Möbelkunst

  • Asztalos munkák: Nuut Workshop

  • Növények: Lelkes Kertész

  • Fotók: Mohai Balázs

ReferenciaZsolt Szabó