Minden, amit a LED világítás kapcsán tudni érdemes

A LED fényforrások hatalmas népszerűsége nem véletlen. Megjelenésük óta jelentős fejlődésen mentek keresztül, így mára a világítástechnika leginnovatívabb megoldásai közé tartoznak. A LED világítás hosszú távú megoldást kínál az energiafelhasználás csökkentésére. Sokoldalúságának köszönhetően pedig kereskedelmi és ipari ingatlanok megvilágítására egyaránt, személyre szabottan alkalmazható.


Az utóbbi években egyre nagyobb figyelmet kap a környezetvédelem és az energiahatékonyság növelése. A LED világítás egy olyan technológia, amely elősegíti ezeket a törekvéseket. Amellett, hogy energiatakarékos megoldást kínál, számos egyéb előnyt nyújt felhasználói számára. A technológia az elmúlt évtizedben nagyon népszerűvé vált a világ minden táján és nagymértékben hozzájárul a fenntartható fejlődéshez.

Mit jelent pontosan a LED világítás?

A LED (Light Emitting Diode) egy speciális félvezető dióda, egy különleges pn átmenet. Működésének a hátterében az a megállapítás áll, miszerint, ha áramot kapcsolunk egy diódára, akkor számos kémiai és fizikai folyamat indul meg, melynek eredményeképpen a félvezető anyag fényt bocsát ki. A kilépő fény színe a félvezető anyag összetételétől függ.  A hagyományos izzók működésük során a fénykibocsátás egységnyi felvett teljesítményre vonatkoztatott fényáram kibocsájtása nagyságrenddel kisebb, mint LED-es társaiké. A LED-ekben nincsen izzószál, a fényt az alábbiaknak megfelelően jön létre: a nyitóirányú előfeszítés hatására áram folyik az anódtól (p réteg) a katód felé (n réteg), ezért az n adalékolású rétegből gerjesztett elektronok lépnek át a p rétegbe, miközben a p adalékolású rétegben lyukak haladnak az n réteg felé. Az egymás felé mozgó töltéshordozók találkozáskor kiszámítható valószínűséggel rekombinálódnak, és alacsonyabb energia szintre kerülnek vissza. Ez az energia felszabadulás adott százalékban foton emisszió formájában megy végbe. A LED világítás legfőbb előnyei közé tartozik a hosszú hasznos élettartam és az energiahatékonyság. A hagyományos izzókkal vagy fénycsöves lámpákkal szemben, a LED-ek akár 50.000-100.000 órán keresztül is világíthatnak, míg az előbbiek csak körülbelül 2.000-20.000 órán át. 

A LED-es fényforrások használatának előnyei

Energiahatékonyság

A LED világítás egyik legnagyobb előnye az energiahatékonyság. Mivel a LED-ek nagyon jó hatásfokkal hasznosítják a felvett energiát, azaz jó a fényhasznosításuk, az emittált fényáram aránya a betáplált elektromos teljesítményhez, így üzemeltetésük költséghatékonyabb, mint a hagyományos társaiké. Egy modern LED fényforrás fényhasznosítása már elérheti a 180-200lm/W -ot addig a hagyományos izzólámpa mindösszesen 12-18lm/W fényhasznosításra volt képes.

Hosszú élettartam

A LED-ek hosszú élettartama jelentős előnyökkel jár, ez az egyik legfőbb oka annak, hogy a technológia egyre szélesebb körben elterjedt a világítási iparban. Egy LED fényforrás általában 50.000 és 100.000 óra közötti hasznos élettartammal rendelkezik.

Praktikusság

A LED világítás további előnye, hogy a LED -ek sokkal kisebb méretűek mint egy hagyományos fényforrás, ezért az alkalmazásukhoz tervezett lámpatestek is jóval szélesebb világítástechnikai feladatra alkalmasak, mint a hagyományos fényforrásokkal szerelt lámpatestek. A LED-ek különböző teljesítményűek lehetnek, így akár egy kisebb méretű LED lámpatesttel is viszonylag magas megvilágítás érhető el. Ez nem csupán az otthonok, hanem a közintézmények mint például a hotelek, apartmanok, irodák vagy éttermek számára is innovatív világítási megoldást kínál.

Sokoldalúság

A LED-eket könnyen lehet integrálni különböző világításvezérlő rendszerekbe, ugyan másik nagy előnyük, hogy a teljes fényáram tartományában szabályozhatóak veszteség nélkül (0,1-100%). Használják továbbá autókban, számítógépekben, tévékben és számos egyéb eszközben. A LED világítás használata az épületek esetén is egyre elterjedtebbé vált. Mára már nincs olyan új építésű épület amiben ne LED technológia lenne az általános világítás. Korlátlan formavilága egyedi és személyre szabott világítási megoldásokat tesz lehetővé. A LED szalagok, panelek és spotok lehetőséget nyújtanak mind a belső, mind a külső terek széleskörű megvilágítására. 

Választható színhőmérséklet

A LED-ek színhőmérséklete fontos szerepet játszik az adott helyen kívánt megjelenés és világítási hatás elérésében. A megfelelő fényforrás pozitív hatással lehet a közérzetre és a koncentrációs készségre. Lehetővé teszi a melegebb és hidegebb árnyalatok széleskörű alkalmazását, az otthoni világítástól kezdve az irodai környezeteken át, a közterületekig.

A LED világítás egy energiahatékony megoldás a mesterséges világítási igények kielégítésére. A LED-ek hosszú élettartama, energiahatékonyságuk, formatervezésük, rugalmasságuk és személyre szabhatóságuk miatt előnyösek az építészeti tervezési projektekben, az otthoni és irodai használatban, valamint a különböző iparágakban is. További előny, hogy csökkentik a környezetre gyakorolt hatást, ami hozzájárul a fenntartható fejlődéshez.

A tökéletes, körszerű és energiahatékony LED világítási megoldást keresed? Vedd fel velünk a kapcsolatot és kérj ajánlatot még ma!

Zsolt Szabó