4+1 szempont, amit érdemes figyelembe venni a kültéri világítás tervezésekor

Az olyan épületen kívüli területek, mint a teraszok, sétányok, díszudvarok, kertek vagy falfelületek, különböző megvilágítást igényelnek. Ez nem csak esztétikai, hanem biztonsági és funkcionális szempontból is létfontosságú. A tervezés során olyan szempontokat kell figyelembe venni, mint például a környezeti tényezők, a funkció és a terület mérete. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan lehet egyszerre hatékony és kellemes a kültéri világítás.


A kültéri világítás megtervezése során számos szempontot érdemes figyelembe venni ahhoz, hogy az ne csupán esztétikus, de hatékony is legyen. Az olyan eltérő funkciójú területek, mint a közterek, sétányok, díszudvarok, falfelületek vagy teraszok különböző sugárzási szögű, teljesítményű és alakú világítótesteket igényelnek. Mielőtt azonban bemutatnánk a szempontokat, érdemes megkülönböztetni a kültéri világítás főbb típusait.

A kültéri világítás típusai

A kültéri világítás több típusa ismert, amelyek különböző feladatokra és területekre szabhatóak. Ide tartozik az általános, a dekoratív, az irányított és a biztonsági világítás.

  • Általános világítás: Magába foglalja a területet általánosságban megvilágító lámpatesteket, amelyek a mozgást és az ott végzett tevékenységet teszik egyszerűbbé. 

  • Dekoratív világítás: A terület különleges jellemzőire koncentrál, az épületeket, szobrokat, fákat és egyéb elemeket emeli ki. A dekoratív világítás kreatívabb lehetőségeket kínál a tervezéshez, mint az általános világítás, valamint hozzájárul az egyedi hangulat megteremtéséhez.

  • Irányított világítás: Egy speciális terület, például egy sétány vagy járda megvilágítására szolgál. Az ízléses és praktikus világítási megoldás állólámpák, a falba vagy a járda burkolatba süllyesztett lámpatestek segítségével érhető el. 

  • Biztonsági világítás: Fő célja a terület megvilágítása mellett, a biztonság megteremtése. Lehetővé teszi a kamerák, mozgásérzékelők és más biztonsági eszközök hatékonyabb működését.

4+1 tipp a kültéri világítás tervezéséhez

A kültéri világítás tervezése során számos tényezőt kell figyelembe venni, beleértve a terület környezeti tényezőit, funkcióját, méretét és alakját. A megfelelő világítótestek kiválasztása, színük és elhelyezésük is kulcsfontosságú a hatékonyság érdekében. Íme 4+1 tanács, amelyet érdemes megfogadni! 

1. A terület jellege és funkciója

A kültéri világítást egyedileg, a terület jellegének és funkciójának megfelelően szükséges megtervezni. Az utak, járdák, kertek vagy külső falfelületek eltérő megvilágítást igényelnek. Míg a közlekedő útvonalak megvilágításának célja általában gyakorlati, addig a díszudvarok, virágos kertek vagy teraszok esetén az esztétikum az elsődleges.

2. A világítótestek helyzete

A világítótestek elhelyezése és fényeloszlása is kulcsfontosságú a megvilágítás hatékonyságának szempontjából. Lakóházak esetén a közlekedő utakat magasabban elhelyezett, falra szerelhető, irányítható fényű lámpatestekkel érdemes biztosítani. Az út- és térvilágításért felelős oszlopoknak szélesebb sugárzási szögben, az úttal párhuzamosan kell világítaniuk. Lépcsők esetén jó megoldást jelenthetnek az alacsonyan elhelyezett, támfalba süllyesztett lámpák.

kültéri világítás kert

3. Megfelelő megvilágítás

Egy park vagy udvar esetén fontos, hogy az utak és a közlekedésre kijelölt területek megfelelően megvilágítottak legyenek, míg egy virágoskertben vagy teraszon inkább a dekoratív világítás játssza a főszerepet. Az egyenletesebb megvilágítás eléréséhez érdemes több ponton, kisebb egység teljesítményű fényforrást elhelyezni.

4. Megfelelő színhőmérséklet

A kültéri világítás tervezésekor nem elhanyagolható az fényforrások színhőmérséklete sem. A meleg színhőmérsékletű fény (2500-3200 K) kellemes hangulatot teremthet egy terasz vagy kert megvilágításához, a fehérebb, „hidegebb” semleges színhőmérsékletű (4000-4500 K) fényhatás pedig ideális lehet a külső falfelületek, bejáratok világításához.

+1 Környezeti hatások elleni védelem

A kültéri világítótestek esetén elengedhetetlen az olyan környezeti hatások, mint például a víz, por és apró törmelék elleni védelem. Az IP védettség (International Protection Marking) egy nemzetközi osztályozás, amely a műszaki berendezések környezeti behatások elleni védettségét jelöli. A kültéri világítás tervezésekor semmiképp sem érdemes ezt figyelmen kívül hagyni.

A hatékony és hangulatos kültéri világítás eléréséhez keress minket bizalommal. Vedd fel velünk a kapcsolatot és kérj ajánlatot még ma!

Zsolt Szabó